Islak Zemin Yalıtımı
Islak Zemin Yalıtımı

Islak Zemin Yalıtımı

 

Genellikle konutlarımızda kullandığımız mahallerden banyo, tuvalet, mutfak, balkon ve teraslar ıslak hacimler olarak değerlendirilmektedir. Endüstriyel alanlarda, laboratuvar ortamlarında da sıkça ıslak hacimlerle karşılaşılmaktadır. Yüzme havuzları, süs havuzları ve sulama kanalları ayrıca su depoları da ıslak hacimler grubuna girmektedir. Suyun her çeşit yapıya verdiği zararlar göz önünde bulundurularak bu alanlarda gerekli su ve nem yalıtımının yapılması zorunludur. 


Islak hacimler genellikle seramik ile kaplanır. Seramikler su geçirimsiz olsalar da tek başlarına su yalıtımı sağlamaz. Seramik derzler, suyun geçişi açısından risk oluşturan bölgelerdir. Duvarların birbiriyle ve zeminle birleştiği köşelerde genellikle su geçişini kolaylaştıran çatlaklar oluşur. Tesisat boruları veya su giderleri gibi özel noktalarda da durum aynıdır. Islak hacimlerden su sızması alt katlarda veya yan odalarda hasara neden olur. 

 

Tavanlarda görülen su lekeleri ve damlalar, ıslak duvarlar, banyoya bitişik duvarlarda kabaran boya ve duvar kâğıtları sık sık ve yoğun su teması gözlenen ortamlarda suyun verdiği hasarlardan sadece bazılarıdır. Özellikle otel, Avm ve iş merkezi gibi hizmette ara verilemeyen binalarda tuvalet, duş alanı, mutfak, çamaşırhane, hamam, banyo gibi ıslak hacimlerin yalıtımının hatasız ve sorunsuz olarak yapılması önem kazanmaktadır. Modern konutlarda ise yaşam konforunun sağlanması için ıslak hacim yalıtımı yapılması kaçınılmazdır.


Islak Mekânlarda Su Yalıtımı Uygulama Kuralları 


Su yalıtımı yapılacak mekânların su ile alakalı fiziksel ve hidrolik hesapları yapılmalıdır. 


Yalıtım yapılacak yüzey toz, kir, yağ, inşaat atığından temizlenmelidir. 


Yapılan hesaplara göre yalıtım malzemesi belirlenmelidir. 


Kullanılacak malzemelerin uygulanmasında üretici firma tarafından belirlenen uygulama talimatlarına uyulmalıdır. 


Özellikle harç içi katkı maddesi veya sürülebilir yalıtım malzemelerinde karışım oranlarına dikkat edilmelidir. 


Uygulama yapılacak yüzeylerde derin çatlak, kırık, korozyon vb. engel teşkil eden unsurlar bulunmamalıdır. Bu unsurlar varsa yalıtıma başlamadan önce giderilmelidir. 


Islak hacim mekânlarında, yalıtım malzemesi tam olarak kurumadan duvar veya zemin kaplaması yapılmamalıdır. 


Kaplama işlemi bitirildikten sonra kaplama derzleri arasına su yalıtımı için hazırlanmış derz dolgu malzemeleri veya sürülebilir nitelikteki su yalıtım malzemeleri ile sızdırmazlık uygulaması yapılmalıdır. 


Tüm yalıtım işleri bittikten sonra yüzeyler temizlenmelidir.

 

Bu site, Sitesepeti ve Solido Grup güvencesi ile hazırlanmıştır. Copyright © 2014